Cafe Martinus – Haarlem

Lunch hotspot By Lima heeft er een roze zusje bij.

Cafe Martinus – Haarlem

Spaarne 94

Sinds september is Cafe Martinus geopend aan het Spaarne in Haarlem. Elk gerechtje is een kunstwerkje op zich.

Op Facebook zag ik een foto voorbij komen van een roze walhalla in Haarlem. Nu werk ik in deze leukste stad van Nederland, dus ik kon een bezoekje niet voorbij laten gaan. Een vriendinnetje is met zwangerschapsverlof en was zo lief om te vrijwilligen om mee te gaan. Dus vandaag was de dag voor een lunch bij Cafe Martinus.

Het langwerpige restaurant was aan de voorzijde ingericht met zitjes voor kleine gezelschappen. Een lange bank tegen de muur met ronde tafeltjes voor 2 en een paar clustertjes met rieten lounge stoelen. Wij schoven aan bij de lange tafel achterin groene gedeelte van het restaurant waar al een paar duo’s genoten van koffie, smoothies en belegde broodjes.

Na een blik op de menukaart kwamen we er beiden al snel achter dat de keuze moeilijk zou worden. Zou de keuze vallen op hartige broodjes met eggs benedict en zalm, een pompoensoep, hotcakes (american pancakes) of een smoothiebowl? Eerst maar een drankje bestellen. Sinds ik zwanger ben, waardeer ik restaurants die wat anders op de kaart hebben dan de standaard cola, chemische appelsap en slechte koffie. Hier kon ik gelucht ademhalen. Het werd een appel-brandnetel ijsthee en voor mijn vriendin een dadel-granaatappel Wostok.

Nu moesten we toch echt een keuze maken tussen al het lekkers. Ik twijfelde tussen de ‘turning bitches’ (wentelteefjes met een gepocheerde peer, pistache crumble en vers fruit) en de orange-ricotta hotcakes (american pancakes met honeycomb butter, gekarameliseerde banaan en vers fruit). De bediening gaf aan dat de 2e optie haar favoriet was. Wie ben ik dan om haar expertise te negeren? Mijn vriendin ging voor de dag soep, met een vers broodje en bieten hummus. Beiden hebben we geen spijt van onze keuze gekregen!

Al is de ‘hipster’ stempel iets te sterk aanwezig en zijn de prijzen iets hoger dan de gemiddelde lunch plek in Haarlem, ga ik zeker nog een keer terug om iets lekkers te bestellen van de creatieve menukaart. Zal het dan toch wat hartigs worden, een smoothiebowl of de chocolate-chip pannekoeken? Gelukkig heb ik nog even om te dubben.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *