Speculaas Cheesecake

Je kunt de speculaas ook vervangen door pepernoten. Helemaal Sinterklaas-proof!

Ingrediënten – 10 personen

– 150 gram speculaas of Bastogne koeken
– 80 gram boter, gesmolten
– 800 gram roomkaas
– 150 suiker
– 2 el bloem
– geraspte schil van 1 citroen
– geraspte schil van 1 sinaasappel
– 1 stokje vanille
– 2 eieren en 2 eidooiers
– 125 gram crème fraîche

Benodigdheden

– bakvorm met een diameter van ongeveer 30 cm en bakpapier

Bereiden

1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed de bakvorm met bakpapier.
2. Verkruimel de koekjes en smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Doe deze ingrediënten samen in een bakje.
3. Verdeel het mengsel over de bodem van de taart en druk goed aan. Zet deze bodem 10 á 15 minuten in de oven. Daarna mag de bodem eruit gehaald worden.  Verhoog vervolgens de oventemperatuur tot 200 graden.
4. Klop de roomkaas 30 sec met de mixer, zodat hij mooi glad wordt. Voeg vervolgens één voor één de ingrediënten toe, waarbij je telkens even klopt: de suiker, bloem, sinaasappelrasp, de vanille en dan één voor één de eieren en eidooiers. Eindig met de crème fraîche, terwijl je net genoeg klopt om het er goed doorheen te mengen.
5. Schenk het mengsel in de vorm en zet in de oven. Verlaag de temperatuur na 15 minuten tot 160 graden, en laat de taart nog 1 uur en 20 minuten bakken.
6. Zet de oven uit en laat de cheesecake in een gesloten oven afkoelen. Vervolgens het deurtje op een kiertje zetten. Langzaam af laten koelen is belangrijk, omdat er anders scheuren in de cheesecake komen.

Tip: Wanneer de taart compleet is afgekoeld, mag hij in de koelkast. Wacht tenminste 12 uur, zo mogelijk een dag/nacht alvorens hem op te dienen: daar wordt de cheesecake alleen maar lekkerder van.

Tip: Maak een grand dessert met een stoofpeertje, een bolletje ijs en een klein puntje van deze taart.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *